Gastroskopi

Gastroskopi

Gastroskopi er en undersøkelse av spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen ved hjelp av et gastroskop. Gastroskopet er et bøyelig, tynnsålet instrument med et kamera på tuppen.

Viktig: Forberedelser til undersøkelse

Det er viktig at du leser denne informasjonen før du kommer til undersøkelsen.

Undersøkelsen

Undersøkelsen tar vanligvis 5-7 minutter. Du vil få lokalbedøvelse i svelget, som virker i ca. 30 minutter. Vi kan ta vevsprøver (biopsi) fra slimhinnen uten at du opplever noe ubehag. Vanlige prøver som kan tas er:

  • Hurtigtest for magesårbakterier (Helicobacter pylori)
  • Biopsier fra tynntarmen for cøliaki
  • Biopsier fra eventuelle funn man måtte gjøre ved undersøkelsen

Før undersøkelsen

Før undersøkelsen sprayer vi lokalbedøvelse i svelget, for å dempe brekningsrefleksen. Du ligger på siden under undersøkelsen. En bitering blir plassert mellom tennene for å beskytte instrumentet. Undersøkelsen gjør ikke vondt, men kan føles litt ubehagelig. Du kan puste normalt gjennom nesen eller munnen under undersøkelsen.

Forberedelser

Du må være fastende ved undersøkelsen, det vil si ikke spise eller drikke de siste 6 timer før undersøkelsen.

  • Les og følg instrukser om forberedelser nøye.
  • Avbestill timen senest 2 virkedager før oppsatt tid.

For mer informasjon

Ta kontakt med oss på e-post: spesialist@ckms.no for å bestille time eller ring på telefon +47 23 19 60 40 for å få mer informasjon om gastroskopi.

Bestill time

Få rask time uten henvisning

Bestill time

Dette kan vi utrede

Gastrokirurgi og gastroenterologi kan være noe å tenke på hvis magen din ofte gjør vondt eller ikke fungerer som den skal.

Ofte stilte spørsmål

Jeg har ofte diaré og forstoppelse. Kan det være irritabel tarm-syndrom (IBS)? 

Irritabel tarm-syndrom (IBS) kan forårsake symptomer som diaré, forstoppelse eller en kombinasjon av begge. Imidlertid er det viktig å utelukke andre potensielle årsaker og få en nøyaktig diagnose fra en lege.

Hva kan være årsaken til at jeg får magekramper? 

Magekramper kan skyldes en rekke forhold, inkludert gass, fordøyelsesproblemer, IBS, infeksjoner, og mer. Det er viktig å diskutere symptomene med en lege for å identifisere den nøyaktige årsaken.

Hvorfor har jeg hyppig halsbrann? 

Hyppig halsbrann kan være et tegn på gastroøsofageal reflukssykdom (GERD). Det er forårsaket når magesyre lekker tilbake i spiserøret. Livsstilsendringer og medisiner kan ofte hjelpe.

Kan endring i kosthold hjelpe med fordøyelsesproblemer? 

Ja, endringer i kostholdet kan ofte bidra til å lindre fordøyelsesproblemer. Imidlertid er det viktig å diskutere hvilke endringer som kan være mest effektive med en lege eller ernæringsfysiolog.

 Hvordan kan jeg forebygge forstoppelse? 

For å forebygge forstoppelse kan det hjelpe å innta et fiberrikt kosthold, drikke tilstrekkelig med vann, være fysisk aktiv, og unngå å undertrykke trangen til å gå på toalettet.

Hva kan forårsake uventet vekttap og endringer i appetitten min? 

Selv om det kan være mange grunner til uventet vekttap og endringer i appetitt, når det gjelder mage-tarm-systemet, kan årsaker inkludere inflammatoriske tarmsykdommer, kreft, eller kroniske infeksjoner. Det er viktig å konsultere en lege.

Kan probiotika hjelpe fordøyelsen min? 

Probiotika inneholder gode bakterier som kan hjelpe med fordøyelsen og støtte tarmhelsen. Mens noen mennesker opplever fordeler med probiotika, kan effektene variere fra person til person. Det er best å diskutere potensielle fordeler og bivirkninger med en helsepersonell.

Gikk vi glipp av spørsmålet ditt? Ta kontakt med oss, så svarer vi innen 24 timer..