Hemoroider

Hemoroider

Hemoroider er utvidelser av blodårene i endetarmen og analåpningen. Hemoroider kan skyldes en rekke ulike årsaker, for eksempel:

  • Graviditet og fødsel.
  • Overvekt.
  • Tungt løft.
  • Langvarig sittestilling.
  • Dårlig kosthold.

Hemoroider er en vanlig tilstand som ofte kan behandles med reseptfrie medisiner eller hjemmebehandlinger. I noen tilfeller kan det være nødvendig med kirurgi.

Når bør du oppsøke gastroenterolog?

Du bør bestille time hos gastroenterolog hvis du opplever noen av følgende symptomer:

  • Endret avføringsmønster, for eksempel forstoppelse, diaré, oppkast, blod i avføringen eller svart avføring.
  • Smerter i endetarmen.
  • Tap av vekt.

Hvis du er over 50 år, eller hvis du har andre risikofaktorer for tarmkreft, bør du oppsøke gastroenterolog umiddelbart hvis du opplever noen av disse symptomene.

Slik forbereder du deg til hemoroidefjerning

Undersøkelsen går ut på at en gastrokirurg vurderer hemoroidene utfra om det skal fjernes eller ikke hos oss. Vurderer gastrokirurgen at det skal fjernes, ser han på om det skal fjernes med skalpell eller

gummistrikk. Utføres dette med skalpell, får du lokalbedøvelse.

Gummistrikkmetoden 

Dette er en metode for fjerning av hemoroider hvor det plasseres en gummistrikk

rundt "halsen" til hemoroiden. Dette vil da stoppe blodforsyningen til hemoroiden, og den vil

visne for deretter å falle av etter 2-4 dager. Det kan komme en liten blødning idet den faller av,

men denne vil avta raskt.

Medisiner

Gi beskjed om du går på blodfortynnende medisiner.

Andre medikamenter kan taes som vanlig.

Hemoroidefjerning 

Du må kjøpe microlax som du finner på apoteket reseptfritt. Ta en 6 timer før undersøkelsen, og en 2 timer før undersøkelsen. Du må faste 6 timer før undersøkelsen, det vil si ikke spise eller

drikke på 6 timer.

Etter undersøkelsen

Det er viktig å holde god lokal hygiene. Vi anbefaler å dusje endetarmsområdet flere ganger daglig med lunkent vann, spesielt etter avføringen. Det er viktig å unngå forstoppelse etter operasjonen. Forutsetning er at avføringen er myk. Dette kan man oppnå med fiberrik kost og rikelig med væske.

For mer informasjon

Ta kontakt med oss på e-post: spesialist@ckms.no for å bestille time eller ring på telefon +47 23 19 60 40 for å få mer informasjon om behandling av hemoroider.

Bestill time

Få rask time uten henvisning

Bestill time

Dette kan vi utrede

Gastrokirurgi kan være noe å tenke på hvis magen din ofte gjør vondt eller ikke fungerer som den skal.

Ofte stilte spørsmål

Jeg har ofte diaré og forstoppelse. Kan det være irritabel tarm-syndrom (IBS)? 

Irritabel tarm-syndrom (IBS) kan forårsake symptomer som diaré, forstoppelse eller en kombinasjon av begge. Imidlertid er det viktig å utelukke andre potensielle årsaker og få en nøyaktig diagnose fra en lege.

Hva kan være årsaken til at jeg får magekramper? 

Magekramper kan skyldes en rekke forhold, inkludert gass, fordøyelsesproblemer, IBS, infeksjoner, og mer. Det er viktig å diskutere symptomene med en lege for å identifisere den nøyaktige årsaken.

Hvorfor har jeg hyppig halsbrann? 

Hyppig halsbrann kan være et tegn på gastroøsofageal reflukssykdom (GERD). Det er forårsaket når magesyre lekker tilbake i spiserøret. Livsstilsendringer og medisiner kan ofte hjelpe.

Kan endring i kosthold hjelpe med fordøyelsesproblemer? 

Ja, endringer i kostholdet kan ofte bidra til å lindre fordøyelsesproblemer. Imidlertid er det viktig å diskutere hvilke endringer som kan være mest effektive med en lege eller ernæringsfysiolog.

 Hvordan kan jeg forebygge forstoppelse? 

For å forebygge forstoppelse kan det hjelpe å innta et fiberrikt kosthold, drikke tilstrekkelig med vann, være fysisk aktiv, og unngå å undertrykke trangen til å gå på toalettet.

Hva kan forårsake uventet vekttap og endringer i appetitten min? 

Selv om det kan være mange grunner til uventet vekttap og endringer i appetitt, når det gjelder mage-tarm-systemet, kan årsaker inkludere inflammatoriske tarmsykdommer, kreft, eller kroniske infeksjoner. Det er viktig å konsultere en lege.

Kan probiotika hjelpe fordøyelsen min? 

Probiotika inneholder gode bakterier som kan hjelpe med fordøyelsen og støtte tarmhelsen. Mens noen mennesker opplever fordeler med probiotika, kan effektene variere fra person til person. Det er best å diskutere potensielle fordeler og bivirkninger med en helsepersonell.

Gikk vi glipp av spørsmålet ditt? Ta kontakt med oss, så svarer vi innen 24 timer..