Koloskopi - undersøkelse av tykktarmen

Koloskopi ved Colosseum Medisinske Senter

Ved Colosseum Medisinske Senter tilbyr vi koloskopi, en grundig og viktig undersøkelse av tykktarmen. Denne prosedyren er essensiell for å identifisere eventuelle sykdommer eller skader i tykktarmen, samt i den nedre delen av tynntarmen. Vårt erfarne team er dyktige i å utføre biopsi for å samle vevsprøver fra slimhinnen, fjerne polypper og effektivt håndtere eventuelle blødninger. Vi legger stor vekt på pasientsikkerhet og komfort under denne prosedyren.

Når kan det være aktuelt med koloskopi?

Koloskopi kan være nødvendig ved ulike symptomer og tilstander:

 • Vedvarende eller nylig oppstått diaré, eventuelt med blod eller slim.
 • Kronisk forstoppelse eller forstoppelse som oppstår plutselig.
 • Lav blodprosent (anemi), tretthet og uforklarlig vekttap.
 • Blod i avføringen, enten det er synlig for øyet eller oppdaget ved laboratorieundersøkelser.
 • Magesmerter og følelse av oppblåsthet.
 • Diagnostisering av inflammatoriske tarmsykdommer som ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom.
 • Oppfølging etter første betennelsestilstand i tarmens utposninger.
 • Screening for tykktarmskreft.
 • Kontrollundersøkelser etter appendektomi (fjerning av blindtarmen) i voksen alder.

Forebygger Tykktarmskreft

Koloskopi kan avdekke polypper og svulster i tykktarmen. Umiddelbar fjerning av polypper kan redusere risikoen for utvikling av tykktarmskreft. Tidlig diagnostisering øker sjansen for et vellykket behandlingsresultat dramatisk.

Nøyaktig diagnostikk med videoteknologi

Under en koloskopi benyttes et fleksibelt instrument, omtrent på tykkelse med en pekefinger. Dette instrumentet er utstyrt med et avansert videokamera. Med et lite, men kraftfullt kamera og lys integrert i spissen, gir det detaljerte bilder fra innsiden for en nøyaktig vurdering.

FØR koloskopien

For en vellykket koloskopi ved Colosseum Medisinske Senter, er det avgjørende å tømme tarmen grundig, noe som sikrer en raskere og mer komfortabel prosedyre. Start med å bruke PICOPREP, tilgjengelig reseptfritt på apoteket, og følg disse spesielle forberedelsesinstruksjonene:

 • Fra 5 dager før: Unngå jerntabletter, hele korn, frø, nøtter og små steiner i frukt. Ved forstoppelse, vurder flytende kost i 2 dager før.

 • Ved undersøkelse på morgen/dagen: I stedet for frokost (kl. 7.00) dagen før avtalen, tas første dosepose. Denne skal etterfølges av minst 5 inntak av 250 ml klar væske, som fordeles over de neste timene (dvs. vann, klar suppe, presset juice uten fruktkjøtt, svart te eller kaffe, klar saft eller mineralvann).
  I stedet for kveldsmat (kl. 19.00), inntas andre dosepose. Andre dose etterfølges av minst 3 inntak av 250ml klar væske, fordelt over de neste timene. Mer klar væske kan inntas fram til midnatt om nødvendig.

 • Ved undersøkelsen på ettermiddag/kveldstid følger du følgende regime: Dagen før undersøkelsen kan du spise lunsj. Resten av dagen og frem til undersøkelsestidspunktet skal du kun drikke klare væsker som; te, saft, farris, sitronbrus, juice uten fruktkjøtt.
  Dagen før undersøkelsen, på ettermiddagen/kveldstid, skal du ta første dose av tømningsmiddel (Picoprep). Denne etterfølges av minst 5 inntak av 250ml klar væske, som fordeles utover kvelden.
  På undersøkelsesdagen skal andre dosepose av tømningsmiddel tas på morgenen, istedenfor frokost. Dette etterfølges av minst 3 inntak av 250ml klar væske frem til undersøkelsen.

 • Du skal møte fastende til undersøkelsen, dvs ikke spis noe fast føde fra tømming begynner til undersøkelsen er utført. Du kan derimot drykke rikelig med væske.

Vi gjør deg oppmerksom på at du ikke kan kjøre bil etter undersøkelsen dersom det skulle være behov for bedøvelse/sedasjon. Sedasjon er ikke standard, men noe som kan gis ved behov.

Ved å følge disse trinnene nøye, bidrar du til en optimal undersøkelse.

Bruker du blodfortynnende medisiner?

Hvis du bruker blodfortynnende medisiner, er det viktig at du følger spesifikke retningslinjer for å minimere risikoen for blødning. Blodfortynnende medisiner må avsluttes 2-3 dager før undersøkelsen, i samråd med din fastlege. 

Andre viktige medisiner

Hva skal du gjøre før undersøkelsen? Bruke som vanlig.

UNDER koloskopi

Hos Colosseum Medisinske Senter varer en koloskopi typisk mellom 15 og 45 minutter. Under prosedyren fører vi forsiktig et koloskop inn i tykktarmen, som deretter trekkes tilbake for å grundig inspisere hele tykktarmens indre.

Det er viktig for en vellykket undersøkelse at du fokuserer på å puste rolig og unngår å spenne magemusklene. Du kan oppleve kortvarig ubehag, liknende en krampe, spesielt når skopet passerer tarmens kurver. Vår sykepleier vil assistere ved å trykke forsiktig på magen din for å lette passasjen.

For din komfort, tilbyr vi avslappende og smertelindrende medisiner. Dersom du tror du vil trenge dette, vennligst informer oss ved ankomst. Vi gjør deg oppmerksom på at du ikke kan kjøre bil etter undersøkelsen dersom det skulle være behov for bedøvelse/sedasjon. 

ETTER koloskopi

Etter din koloskopi hos Colosseum Medisinske Senter, vil du vanligvis kunne forlate klinikken umiddelbart etter prosedyren. Skulle du ha mottatt medisiner eller gjennomgått behandling, anbefaler vi at du blir på klinikken for observasjon i 1-2 timer etterpå for sikkerhets skyld.

Det er normalt å føle litt oppblåsthet eller mageknip etter undersøkelsen på grunn av gjenværende CO2-gass i tarmene. Hvis det er utført vevsprøvetaking under koloskopien, vil disse prøvene bli sendt til laboratoriet for nærmere analyse.

Når det gjelder resultatene fra undersøkelsen, inkludert eventuelle videre tiltak eller behandlingsforslag, vil disse vanligvis bli delt med deg direkte etter prosedyren. Legen som utførte undersøkelsen vil også sende en detaljert rapport til fastlegen din. Resultater fra vevsprøver er oftest tilgjengelige innen 4 uker, og en kopi sendes både til fastlegen og deg som pasient.

For mer informasjon

Ta kontakt med oss på e-post: spesialist@ckms.no for å bestille time eller ring på telefon +47 23 19 60 40 for å få mer informasjon om koloskopi.

Bestill time

Få rask time uten henvisning

Bestill time

Dette kan vi utrede

Gastrokirurgi kan være noe å tenke på hvis magen din ofte gjør vondt eller ikke fungerer som den skal.

Ofte stilte spørsmål

Jeg har ofte diaré og forstoppelse. Kan det være irritabel tarm-syndrom (IBS)? 

Irritabel tarm-syndrom (IBS) kan forårsake symptomer som diaré, forstoppelse eller en kombinasjon av begge. Imidlertid er det viktig å utelukke andre potensielle årsaker og få en nøyaktig diagnose fra en lege.

Hva kan være årsaken til at jeg får magekramper? 

Magekramper kan skyldes en rekke forhold, inkludert gass, fordøyelsesproblemer, IBS, infeksjoner, og mer. Det er viktig å diskutere symptomene med en lege for å identifisere den nøyaktige årsaken.

Hvorfor har jeg hyppig halsbrann? 

Hyppig halsbrann kan være et tegn på gastroøsofageal reflukssykdom (GERD). Det er forårsaket når magesyre lekker tilbake i spiserøret. Livsstilsendringer og medisiner kan ofte hjelpe.

Kan endring i kosthold hjelpe med fordøyelsesproblemer? 

Ja, endringer i kostholdet kan ofte bidra til å lindre fordøyelsesproblemer. Imidlertid er det viktig å diskutere hvilke endringer som kan være mest effektive med en lege eller ernæringsfysiolog.

 Hvordan kan jeg forebygge forstoppelse? 

For å forebygge forstoppelse kan det hjelpe å innta et fiberrikt kosthold, drikke tilstrekkelig med vann, være fysisk aktiv, og unngå å undertrykke trangen til å gå på toalettet.

Hva kan forårsake uventet vekttap og endringer i appetitten min? 

Selv om det kan være mange grunner til uventet vekttap og endringer i appetitt, når det gjelder mage-tarm-systemet, kan årsaker inkludere inflammatoriske tarmsykdommer, kreft, eller kroniske infeksjoner. Det er viktig å konsultere en lege.

Kan probiotika hjelpe fordøyelsen min? 

Probiotika inneholder gode bakterier som kan hjelpe med fordøyelsen og støtte tarmhelsen. Mens noen mennesker opplever fordeler med probiotika, kan effektene variere fra person til person. Det er best å diskutere potensielle fordeler og bivirkninger med en helsepersonell.

Gikk vi glipp av spørsmålet ditt? Ta kontakt med oss, så svarer vi innen 24 timer..