Rektoskopi - undersøkelse av endetarmen

Rektoskopi

Rektoskopi er en undersøkelse av endetarmen og nedre del av sigmoideum, som er den første delen av tykktarmen. Undersøkelsen gjøres ved hjelp av et rektoskop, som er et tynt, stivt rør med et kamera på tuppen.

Viktig: Forberedelser til undersøkelse

For at undersøkelsen skal være vellykket, er det viktig at tarmen er ren. Du kan spise og drikke som vanlig fram til kvelden før undersøkelsen. Da må du bruke to Microlax miniklyster. Det første klysteret bruker du kvelden før undersøkelsen, og det andre klysteret bruker du senest to timer før oppmøte.

Det er viktig at du leser denne informasjonen før du kommer til undersøkelsen.

Undersøkelsen

Undersøkelsen tar vanligvis ikke mer enn 2-3 minutter. Du vil få lokalbedøvelse i endetarmen, slik at undersøkelsen ikke skal gjøre vondt. Legen vil innføre rektoskopet gjennom endetarmen og inn i sigmoideum. Legen vil kunne se slimhinnen i endetarmen og sigmoideum, og kan også ta vevsprøver hvis det er nødvendig.

Vanlige funn

Vanlige funn ved rektoskopi er hemoroider, hemorroidale knuter, polypper og inflammatoriske forandringer i slimhinnen.

Etter undersøkelsen

Etter undersøkelsen kan du kjenne deg litt ubehagelig i magen i noen timer. Du kan også få litt blødninger fra endetarmen. Blødningerne er vanligvis ufarlige og stopper av seg selv i løpet av noen dager.

For mer informasjon

Ta kontakt med oss på e-post: spesialist@ckms.no for å bestille time eller ring på telefon +47 23 19 60 40 for å få mer informasjon om rektoskopi.

Bestill time

Få rask time uten henvisning

Bestill time

Dette kan vi utrede

Gastrokirurgi kan være noe å tenke på hvis magen din ofte gjør vondt eller ikke fungerer som den skal.

Ofte stilte spørsmål

Jeg har ofte diaré og forstoppelse. Kan det være irritabel tarm-syndrom (IBS)? 

Irritabel tarm-syndrom (IBS) kan forårsake symptomer som diaré, forstoppelse eller en kombinasjon av begge. Imidlertid er det viktig å utelukke andre potensielle årsaker og få en nøyaktig diagnose fra en lege.

Hva kan være årsaken til at jeg får magekramper? 

Magekramper kan skyldes en rekke forhold, inkludert gass, fordøyelsesproblemer, IBS, infeksjoner, og mer. Det er viktig å diskutere symptomene med en lege for å identifisere den nøyaktige årsaken.

Hvorfor har jeg hyppig halsbrann? 

Hyppig halsbrann kan være et tegn på gastroøsofageal reflukssykdom (GERD). Det er forårsaket når magesyre lekker tilbake i spiserøret. Livsstilsendringer og medisiner kan ofte hjelpe.

Kan endring i kosthold hjelpe med fordøyelsesproblemer? 

Ja, endringer i kostholdet kan ofte bidra til å lindre fordøyelsesproblemer. Imidlertid er det viktig å diskutere hvilke endringer som kan være mest effektive med en lege eller ernæringsfysiolog.

 Hvordan kan jeg forebygge forstoppelse? 

For å forebygge forstoppelse kan det hjelpe å innta et fiberrikt kosthold, drikke tilstrekkelig med vann, være fysisk aktiv, og unngå å undertrykke trangen til å gå på toalettet.

Hva kan forårsake uventet vekttap og endringer i appetitten min? 

Selv om det kan være mange grunner til uventet vekttap og endringer i appetitt, når det gjelder mage-tarm-systemet, kan årsaker inkludere inflammatoriske tarmsykdommer, kreft, eller kroniske infeksjoner. Det er viktig å konsultere en lege.

Kan probiotika hjelpe fordøyelsen min? 

Probiotika inneholder gode bakterier som kan hjelpe med fordøyelsen og støtte tarmhelsen. Mens noen mennesker opplever fordeler med probiotika, kan effektene variere fra person til person. Det er best å diskutere potensielle fordeler og bivirkninger med en helsepersonell.

Gikk vi glipp av spørsmålet ditt? Ta kontakt med oss, så svarer vi innen 24 timer..