Smerter i endetarmen

Smerter i endetarmen

Smerter i endetarmen er et vanlig symptom som kan skyldes en rekke ulike tilstander, for eksempel:

  • Hemoroider er utvidelser av blodårene i endetarmen og analåpningen. Hemoroider er den vanligste årsaken til smerter i endetarmen.
  • Analfissur er en rift i endetarmsåpningen. Analfissurer kan forårsake skarpe smerter ved avføring.
  • Analfistel er en kanal som forbinder endetarmen med huden rundt. Analfistler kan forårsake smerter, kløe og utflod.
  • Analprolaps er en tilstand der endetarmen faller ut av anus. Analprolaps kan forårsake smerter, kløe og utflod.
  • Inflammatorisk tarmsykdom (IBD), som Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt, kan forårsake smerter i endetarmen.
  • Kreft i endetarmen kan forårsake smerter i endetarmen.

Symptomer

Smerter i endetarmen kan variere i intensitet fra milde til intense. Smerten kan være konstant eller komme og gå. Smerten kan være lokalisert til ett bestemt område i endetarmen, eller den kan være utbredt. I tillegg til smerter kan det også være andre symptomer, for eksempel:

  • Blødning fra endetarmen.
  • Kløe i endetarmen.
  • Utflod fra endetarmen.
  • Tap av vekt.

Når bør du bestille time hos gastro?

Du bør bestille time hos gastro hvis du opplever smerter i endetarmen. Hvis du også har andre symptomer, for eksempel blod i avføringen eller svart avføring, bør du oppsøke gastroenterolog umiddelbart.

Behandling

Behandlingen av smerter i endetarmen avhenger av årsaken til smertene. Hemoroider, analfissurer og analfistler kan ofte behandles med reseptfrie medisiner eller hjemmebehandlinger. I noen tilfeller kan det være nødvendig med kirurgi. Inflammatorisk tarmsykdom og kreft i endetarmen krever mer omfattende behandling.

Bestill time

Få rask time uten henvisning

Bestill time

Dette kan vi utrede

Gastrokirurgi kan være noe å tenke på hvis magen din ofte gjør vondt eller ikke fungerer som den skal.

Ofte stilte spørsmål

Jeg har ofte diaré og forstoppelse. Kan det være irritabel tarm-syndrom (IBS)? 

Irritabel tarm-syndrom (IBS) kan forårsake symptomer som diaré, forstoppelse eller en kombinasjon av begge. Imidlertid er det viktig å utelukke andre potensielle årsaker og få en nøyaktig diagnose fra en lege.

Hva kan være årsaken til at jeg får magekramper? 

Magekramper kan skyldes en rekke forhold, inkludert gass, fordøyelsesproblemer, IBS, infeksjoner, og mer. Det er viktig å diskutere symptomene med en lege for å identifisere den nøyaktige årsaken.

Hvorfor har jeg hyppig halsbrann? 

Hyppig halsbrann kan være et tegn på gastroøsofageal reflukssykdom (GERD). Det er forårsaket når magesyre lekker tilbake i spiserøret. Livsstilsendringer og medisiner kan ofte hjelpe.

Kan endring i kosthold hjelpe med fordøyelsesproblemer? 

Ja, endringer i kostholdet kan ofte bidra til å lindre fordøyelsesproblemer. Imidlertid er det viktig å diskutere hvilke endringer som kan være mest effektive med en lege eller ernæringsfysiolog.

 Hvordan kan jeg forebygge forstoppelse? 

For å forebygge forstoppelse kan det hjelpe å innta et fiberrikt kosthold, drikke tilstrekkelig med vann, være fysisk aktiv, og unngå å undertrykke trangen til å gå på toalettet.

Hva kan forårsake uventet vekttap og endringer i appetitten min? 

Selv om det kan være mange grunner til uventet vekttap og endringer i appetitt, når det gjelder mage-tarm-systemet, kan årsaker inkludere inflammatoriske tarmsykdommer, kreft, eller kroniske infeksjoner. Det er viktig å konsultere en lege.

Kan probiotika hjelpe fordøyelsen min? 

Probiotika inneholder gode bakterier som kan hjelpe med fordøyelsen og støtte tarmhelsen. Mens noen mennesker opplever fordeler med probiotika, kan effektene variere fra person til person. Det er best å diskutere potensielle fordeler og bivirkninger med en helsepersonell.

Gikk vi glipp av spørsmålet ditt? Ta kontakt med oss, så svarer vi innen 24 timer..