Rutineundersøkelse

Gynekologisk ekspertise for alle faser av livet

Ved Colosseumklinikken Medisinske Senter prioriterer vi din helse og velvære. Vår erfarne gynekolog er dedikert til å tilby omsorgsfull og profesjonell støtte gjennom alle stadier av en kvinnes liv.

Gynekologisk undersøkelse: viktig for din helse

En regelmessig gynekologisk undersøkelse er avgjørende for å opprettholde god helse. Det gir en unik mulighet til å diskutere bekymringer og gjennomgå viktige helsesjekker. Våre gynekologiske tjenester er tilpasset for å møte dine individuelle behov i et trygt og støttende miljø.

Spesialisert omsorg for gravide

Graviditet er en spesiell tid som krever spesialisert omsorg. Våre gynekologiske undersøkelser inkluderer omfattende sjekker for å sikre både din og babyens helse gjennom hele graviditeten. Vår gynekolog har omfattende erfaring med å følge opp gravide, og sikrer at du får den beste oppfølgingen gjennom denne spennende tiden.

Rutineundersøkelse hos gynekolog

En rutineundersøkelse hos en gynekolog er viktig for å opprettholde god reproduktiv og seksuell helse. Her er hovedelementene som vanligvis inngår i en slik undersøkelse:

  • Anamnese: Gynekologen vil starte med å stille spørsmål om din medisinske historie, menstruasjonssyklus, seksuell aktivitet, prevensjonsbruk, og eventuelle symptomer eller bekymringer du måtte ha.
  • Generell helsevurdering: Dette kan inkludere blodtrykksmåling og en generell fysisk undersøkelse.
  • Underlivsundersøkelse (Pelvic Exam): Gynekologen vil undersøke de ytre og indre reproduktive organene. Dette inkluderer en visuell inspeksjon av vulva og en intern undersøkelse av skjeden, livmorhalsen, livmoren, og eggstokkene. Denne delen av undersøkelsen hjelper med å identifisere eventuelle anomalier eller tilstander som fibroider, cystiske forandringer, eller infeksjoner.
  • Pap Smear (Livmorhalsprøve): Dette er en test som blir gjort for å sjekke celleforandringer på livmorhalsen som kan indikere forstadier til livmorhalskreft. En liten børste eller spatel brukes til å samle celler fra livmorhalsen for laboratorieanalyse.
  • Brystundersøkelse: Gynekologen kan også utføre en klinisk brystundersøkelse for å sjekke etter klumper eller andre unormale endringer.
  • Tilleggstester hvis nødvendig: Basert på dine symptomer eller medisinske historie, kan det være nødvendig med tilleggstester som STD-testing, blodprøver, eller bildediagnostikk som ultralyd.
  • Oppfølgingsplan: Avhengig av funnene fra undersøkelsen, kan gynekologen anbefale ytterligere tester, behandlinger eller oppfølgingsbesøk.

Det er viktig å huske at innholdet i en rutineundersøkelse kan variere basert på alder, helsestatus, og individuelle behov. Denne typen undersøkelse er en viktig del av forebyggende helseomsorg for kvinner.

Vanlige spørsmål og svar om gynekologisk undersøkelse

Hva er en gynekologisk undersøkelse?

En gynekologisk undersøkelse er en rutinemessig evaluering av de kvinnelige reproduktive organene, inkludert brystundersøkelse, underlivsundersøkelse, og ofte en Pap-smear test.

Hvor ofte bør jeg ha en gynekologisk undersøkelse?

Det anbefales vanligvis at kvinner begynner å gjennomgå gynekologiske undersøkelser fra de er i 20-årene, med en frekvens på en gang hvert år eller hvert tredje år, avhengig av individuelle helseforhold og retningslinjer fra helsemyndighetene.

Er gynekologisk undersøkelse smertefull?

De fleste kvinner opplever lite eller ingen smerte under gynekologiske undersøkelser. Det kan være noe ubehag, spesielt under den interne undersøkelsen, men det skal normalt ikke være smertefullt.

Hva skjer under en underlivsundersøkelse?

Under en underlivsundersøkelse vil gynekologen undersøke de ytre kjønnsorganene før de forsiktig undersøker de indre organene (som livmor og eggstokker) ved hjelp av et instrument kalt et spekulum.

Hva er en Pap-smear, og hvorfor er den viktig?

En Pap-smear er en test som samler celler fra livmorhalsen for å sjekke for celleforandringer som kan indikere forstadier til livmorhalskreft. Det er en viktig forebyggende test for å oppdage kreft tidlig.

Kan jeg gå til en gynekologisk undersøkelse under menstruasjonen?

Det er generelt anbefalt å unngå en gynekologisk undersøkelse under menstruasjonen, spesielt en Pap-smear, da dette kan påvirke testresultatene. Men i akutte situasjoner, bør du ikke nøle med å kontakte gynekolog.

Hva bør jeg gjøre for å forberede meg til en gynekologisk undersøkelse?

Unngå samleie, bruk av tamponger, og vaginale kremer eller medikamenter i 24 timer før undersøkelsen for å sikre nøyaktige testresultater, spesielt for en Pap-smear.

Hvordan velger jeg en gynekolog?

Velg en gynekolog basert på anbefalinger fra familie, venner, eller din fastlege. Det er også viktig å finne en gynekolog du føler deg komfortabel med.

Hva slags spørsmål vil gynekologen stille?

Gynekologen vil spørre om din menstruasjonssyklus, seksuell aktivitet, prevensjonsmetoder, tidligere gynekologiske problemer eller operasjoner, og familiehistorie med gynekologiske sykdommer.

Hva bør jeg gjøre etter undersøkelsen?

Etter en gynekologisk undersøkelse er det vanligvis ingen spesielle tiltak som trengs. Gynekologen vil informere deg om eventuelle anbefalinger eller oppfølging.

Husk at hvert individ er unikt, og det er viktig å diskutere eventuelle bekymringer eller spørsmål direkte med din gynekolog for personlig veiledning og råd.

Bestill en Time

Er du klar for en gynekologisk undersøkelse eller trenger rådgivning relatert til graviditet? Kontakt oss i dag for å avtale en time hos vår gynekolog. 

Bestill time

Få rask time uten henvisning.

Bestill time

Våre tjenester

Ofte stilte spørsmål

Hvor ofte bør jeg ha en rutine gynekologisk undersøkelse?

De fleste kvinner bør ha en årlig gynekologisk undersøkelse, men det kan variere basert på alder, helsetilstand og andre risikofaktorer.

Hva er årsakene til smerter i underlivet?

Smerter i underlivet kan skyldes en rekke årsaker, inkludert menstruasjon, eggstokkcyster, endometriose, infeksjoner eller fibroider, blant andre forhold.årsaken.

Hvordan kan jeg vite om jeg har en kjønnssykdom?

Mange kjønnssykdommer kan være symptomfrie i begynnelsen. Hvis du er bekymret, er det beste å ta en test hos en gynekolog eller en klinikk som spesialiserer seg på seksuell helse.

Hvilke prevensjonsmetoder er tilgjengelige?

Det finnes flere metoder, inkludert p-piller, spiral, p-plaster, p-stav, prevensjonsinjeksjon, kondomer og mer. Valget avhenger av individuelle preferanser og helsetilstand.

Er uregelmessig menstruasjon normalt?

Mens små variasjoner i syklusen kan være normale, kan vedvarende uregelmessigheter være et tegn på en underliggende tilstand og bør undersøkes av en gynekolog.

Hva er symptomene på livmorhalskreft?

Tidlige stadier av livmorhalskreft kan være symptomfrie. Avanserte stadier kan presentere symptomer som uvanlige blødninger, bekken smerter eller smertefull vannlating.

Er spotting mellom perioder normalt?

Spotting kan noen ganger være normalt, spesielt med visse prevensjonsmetoder eller rundt eggløsning. Men vedvarende eller kraftig spotting bør sjekkes av en lege.

Hvordan kan jeg håndtere menopausale symptomer?

Det finnes forskjellige behandlinger for menopausale symptomer, inkludert hormonterapi, livsstilsendringer og alternative terapier. En gynekolog kan gi veiledning basert på dine spesifikke symptomer og behov.

Gikk vi glipp av spørsmålet ditt? Ta kontakt med oss, så svarer vi innen 24 timer..