Autoimmune sykdommer

Autoimmune sykdommer: Multiple Sklerose og Guillain-Barrés Syndrom

Ingress: Autoimmune sykdommer oppstår når kroppens immunsystem feilaktig angriper egne celler. Blandt de mest kjente er Multiple Sklerose (MS) og Guillain-Barrés syndrom. Bli kjent med disse sykdommene, deres utredning, og hvordan de behandles.

Om sykdommene:

Multiple Sklerose (MS)

MS er en kronisk sykdom der immunsystemet angriper myelinet, beskyttelsen som omgir nervefibrene, i sentralnervesystemet. Dette fører til kommunikasjonsproblemer mellom hjernen og resten av kroppen. Symptomer kan variere, men inkluderer ofte tretthet, gangvansker, og nummenhet.

Guillain-Barrés syndrom

Dette er en sjeldnere tilstand hvor kroppens immunsystem angriper nervene. De første symptomene er ofte svakhet og prikking i ekstremitetene. Disse symptomene kan raskt eskalere og forårsake total lammelse.

Utredning

Utredning for begge disse sykdommene kan inkludere nevrologiske undersøkelser, MR-bilder, ryggmargsvæskeanalyse, og nerveledningsstudier. Riktig diagnose er kritisk for å sikre riktig behandling og håndtering av sykdommen.

Behandlingsmetoder:

  • Multiple Sklerose (MS): Behandlingsalternativer inkluderer sykdomsmodifiserende medisiner som kan bremse progresjonen av sykdommen, medisiner for å håndtere symptomer, og fysioterapi.
  • Guillain-Barrés syndrom: Behandlingen består ofte av intravenøs immunoglobulin (IVIG) eller plasmaferese. Fysioterapi er også nødvendig for å hjelpe pasientene med å gjenvinne styrke og mobilitet.

Hos CKMS finner du erfarne spesialister innen autoimmune sykdommer, klare til å guide deg eller dine kjære gjennom diagnostisering og behandlingsprosessen for MS og Guillain-Barrés syndrom. Book en enkel time og sikre deg den ekspertise du fortjener.

Dette kan vi utrede

Vi spesialiserer seg på å diagnostisere og behandle lidelser og skader i muskel-skjelettsystemet.

Ofte stilte spørsmål

Hva er nevrologi?

Nevrologi er en medisinsk disiplin som fokuserer på diagnosering og behandling av sykdommer i nervesystemet, inkludert hjernen, ryggmargen og perifere nerver.

Hvordan foregår en hjerteundersøkelse?

Noen av de mest vanlige nevrologiske lidelsene inkluderer migrene, epilepsi, Alzheimer sykdom, Parkinson sykdom, Multiple Sklerose (MS) og hjerneinfarkt.

Hvordan diagnostiseres Multiple Sklerose (MS)?

Diagnostisering av MS kan involvere en kombinasjon av nevrologisk undersøkelse, MR av hjernen og ryggmargen, og analyser av cerebrospinalvæsken.

Hva forårsaker Parkinsons sykdom, og hvordan behandles den?

Parkinsons sykdom skyldes tap av dopaminproduserende celler i hjernen. Selv om årsaken ikke er fullt forstått, inkluderer behandlingsalternativer medisiner, fysioterapi og i noen tilfeller kirurgi.

Hvordan skiller migrene seg fra andre hodepiner?

Migrene er en type hodepine som ofte er ensidig, pulserende, og kan ledsages av kvalme, lysfølsomhet og lydfølsomhet.

Hva er årsaken til Alzheimer sykdom, og er det en kur?

Alzheimer sykdom er en progressiv hjernesykdom som forårsaker minneproblemer og kognitiv tilbakegang. Årsaken er fortsatt et aktivt forskningsområde, og per nå finnes det ingen kur, men det er behandlinger som kan forsinke sykdomsprogresjonen.

Gikk vi glipp av spørsmålet ditt? Ta kontakt med oss, så svarer vi innen 24 timer..