Svulster og tumorer

Svulster og tumorer i sentral- og perifert nervesystem

Svulster som påvirker nervesystemet kan variere betydelig i art og lokalisering. Disse kan påvirke hjernen, ryggmargen eller det perifere nervesystemet, og hver type har sin egen unike sett av symptomer, utredningsmetoder og behandlingsalternativer.

Hjernesvulster

Hjernesvulster kan være godartede (benigne) eller ondartede (maligne). Symptomene varierer basert på svulstens størrelse, type og lokalisering. Noen vanlige symptomer inkluderer hodepine, kramper, endringer i synet og personlighetsendringer. Utredning omfatter ofte MR- eller CT-skanning. Behandlingen kan inkludere kirurgi, stråleterapi eller cellegift.

Tumorer i ryggmargen

Slike tumorer kan forstyrre funksjonen av ryggmargen og kan forårsake symptomer som smerte, svakhet eller nummenhet i lemmer. Utredning bruker liknende bildebehandlingsmetoder som ved hjernesvulster. Behandlingsmetoder kan også inkludere kirurgi, strålebehandling og cellegift, avhengig av svulstens type og plassering.

Tumorer i perifert nervesystem

Tumorer i det perifere nervesystemet påvirker nerver utenfor hjernen og ryggmargen. Symptomer kan inkludere smerte, svakhet og tap av muskelmasse. Utredning kan involvere nevrologiske tester, MR eller ultralyd. Behandling kan variere fra observasjon til kirurgisk fjerning av svulsten.

Erfaring og omsorg

Hos CKMS forstår vi alvorlighetsgraden og kompleksiteten av nevrologiske svulster. Våre eksperter innenfor området er dedikerte til å gi den beste behandlingen og støtten gjennom hele prosessen. Bestill en time med oss i dag for en omfattende vurdering og veiledning.

Dette kan vi utrede

Vi spesialiserer seg på å diagnostisere og behandle lidelser og skader i muskel-skjelettsystemet.

Ofte stilte spørsmål

Hva er nevrologi?

Nevrologi er en medisinsk disiplin som fokuserer på diagnosering og behandling av sykdommer i nervesystemet, inkludert hjernen, ryggmargen og perifere nerver.

Hvordan foregår en hjerteundersøkelse?

Noen av de mest vanlige nevrologiske lidelsene inkluderer migrene, epilepsi, Alzheimer sykdom, Parkinson sykdom, Multiple Sklerose (MS) og hjerneinfarkt.

Hvordan diagnostiseres Multiple Sklerose (MS)?

Diagnostisering av MS kan involvere en kombinasjon av nevrologisk undersøkelse, MR av hjernen og ryggmargen, og analyser av cerebrospinalvæsken.

Hva forårsaker Parkinsons sykdom, og hvordan behandles den?

Parkinsons sykdom skyldes tap av dopaminproduserende celler i hjernen. Selv om årsaken ikke er fullt forstått, inkluderer behandlingsalternativer medisiner, fysioterapi og i noen tilfeller kirurgi.

Hvordan skiller migrene seg fra andre hodepiner?

Migrene er en type hodepine som ofte er ensidig, pulserende, og kan ledsages av kvalme, lysfølsomhet og lydfølsomhet.

Hva er årsaken til Alzheimer sykdom, og er det en kur?

Alzheimer sykdom er en progressiv hjernesykdom som forårsaker minneproblemer og kognitiv tilbakegang. Årsaken er fortsatt et aktivt forskningsområde, og per nå finnes det ingen kur, men det er behandlinger som kan forsinke sykdomsprogresjonen.

Gikk vi glipp av spørsmålet ditt? Ta kontakt med oss, så svarer vi innen 24 timer..