Spørsmål om prevensjon

Spørsmål om prevensjon

Prevensjon er et viktig emne som berører de fleste kvinner i ulike stadier av livet deres. Vi vil gi deg anbefalinger og veiledning om de vanligste prevensjonsmidlene, bivirkninger og risiko, samt nødprevensjon. 

Anbefalinger og veiledning

Når det kommer til prevensjon, er det viktig å finne den metoden som passer best for deg. Det er alltid lurt å konsultere en gynekolog som kan gi deg råd og veiledning basert på din helsetilstand og livsstil. Husk at prevensjon ikke bare handler om å unngå uønsket graviditet, men også om beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner. Så sørg for å ta de nødvendige stegene for å beskytte deg selv og velg det alternativet som passer best for deg!

Ulike typer av prevensjon

Det finnes en rekke ulike prevensjonsmidler tilgjengelig i dag, som gir kvinner flere alternativer basert på deres individuelle behov og preferanser. 

Noen av de vanligste prevensjonsmidlene inkluderer:

 • p-piller
 • sprial
 • p-stav
 • kondomer. 

Hver metode har sine egne fordeler og ulemper, så det er viktig å diskutere med din gynekolog for å finne ut hvilket som passer best for deg!

Bivirkninger og risiko

Når det kommer til prevensjon, er det viktig å være klar over potensielle bivirkninger og risikoer. Hver kvinne kan reagere forskjellig på ulike prevensjonsmetoder, så det er viktig å finne den som passer best for deg. 

Noen vanlige bivirkninger inkluderer:

 • endringer i menstruasjonssyklusen
 • kvalme
 • humørsvingninger

Det er også en liten risiko for mer alvorlige komplikasjoner som blodpropp eller hjerteinfarkt. Snakk med helsepersonell for å få veiledning om de mulige bivirkningene og risikoene ved prevensjon.

Kombinert hormonell prevensjon (østrogen og gestagen)

Kombinert hormonell prevensjon er en effektiv måte å forhindre uønsket graviditet på. Østrogen og gestagen er to hormoner som brukes i denne typen prevensjonsmidler. De fungerer ved å hemme eggløsning, tykke slimet i livmorhalsen og endre slimhinnen foringen av livmoren. 

Disse metodene inkluderer:

 • p-piller
 • p-plaster
 • p-ring
 • p-sprøyter

Gestagen p-pille

Gestagen p-pille er en av de vanligste formene for prevensjon. Den inneholder bare gestagen, et syntetisk hormon som hindrer eggløsning og fortykker livmorhalsen for å hindre sædceller i å nå eggcellen.

Denne typen p-piller har færre bivirkninger enn kombinerte hormonelle piller og kan være et godt alternativ for kvinner som ikke tåler østrogen.

Barrieremetoder

Barrieremetoder er en populær form for prevensjon. Disse metodene inkluderer kondomer, pessarer og membraner. De fungerer ved å danne en barriere som hindrer sædcellene i å nå eggcellen. 

Barrieremetoder er en sikker og effektiv måte å beskytte seg mot uønsket graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner. Velg den barrieremetoden som passer best for deg og partneren din, og nyt tryggere sex!

Naturlig familieplanlegging

Naturlig familieplanlegging er et alternativ til hormonelle prevensjonsmidler. Disse metodene fokuserer på å forstå den kvinnelige kroppens naturlige syklus og bruke det til å bestemme fertile perioder. 

Metodene inkluderer:

 • basal kroppstemperatur måling
 • cervical metoden
 • sympto-termal metode

Det krever engasjement, nøyaktighet og kunnskap for å bruke disse metodene effektivt. Praten med en helsepersonell kan hjelpe deg med å lære mer om disse naturlige alternativene til prevensjon!

Operative metoder

Operative metoder er en permanent prevensjonsløsning for de som ikke ønsker å få barn i fremtiden. Dette innebærer kirurgiske inngrep, som sterilisering hos både kvinner og menn. 

Disse metodene er svært pålitelige og krever ingen daglig bruk eller medisinering. Det er viktig å huske at operative metoder anses som irreversible, så det er nødvendig med grundig rådgivning før man tar et slikt valg. 

Husk alltid å diskutere alternativer med helsepersonell før du tar en endelig beslutning.

Nødprevensjon

Nødprevensjon er et viktig verktøy for unge kvinner som ønsker å unngå uønsket graviditet etter ubeskyttet sex eller sviktende prevensjonsmetode. 

Den vanligste formen for nødprevensjon er "angrepille", som inneholder hormoner som hindrer eggløsning og befruktning av egget.

Det er viktig å huske at nødprevensjon kun bør brukes i nødstilfeller, og ikke som en permanent løsning på prevensjonsbehovet ditt.

Bestill time

Få rask time uten henvisning.

Bestill time

Våre tjenester

Ofte stilte spørsmål

Hvor ofte bør jeg ha en rutine gynekologisk undersøkelse?

De fleste kvinner bør ha en årlig gynekologisk undersøkelse, men det kan variere basert på alder, helsetilstand og andre risikofaktorer.

Hva er årsakene til smerter i underlivet?

Smerter i underlivet kan skyldes en rekke årsaker, inkludert menstruasjon, eggstokkcyster, endometriose, infeksjoner eller fibroider, blant andre forhold.årsaken.

Hvordan kan jeg vite om jeg har en kjønnssykdom?

Mange kjønnssykdommer kan være symptomfrie i begynnelsen. Hvis du er bekymret, er det beste å ta en test hos en gynekolog eller en klinikk som spesialiserer seg på seksuell helse.

Hvilke prevensjonsmetoder er tilgjengelige?

Det finnes flere metoder, inkludert p-piller, spiral, p-plaster, p-stav, prevensjonsinjeksjon, kondomer og mer. Valget avhenger av individuelle preferanser og helsetilstand.

Er uregelmessig menstruasjon normalt?

Mens små variasjoner i syklusen kan være normale, kan vedvarende uregelmessigheter være et tegn på en underliggende tilstand og bør undersøkes av en gynekolog.

Hva er symptomene på livmorhalskreft?

Tidlige stadier av livmorhalskreft kan være symptomfrie. Avanserte stadier kan presentere symptomer som uvanlige blødninger, bekken smerter eller smertefull vannlating.

Er spotting mellom perioder normalt?

Spotting kan noen ganger være normalt, spesielt med visse prevensjonsmetoder eller rundt eggløsning. Men vedvarende eller kraftig spotting bør sjekkes av en lege.

Hvordan kan jeg håndtere menopausale symptomer?

Det finnes forskjellige behandlinger for menopausale symptomer, inkludert hormonterapi, livsstilsendringer og alternative terapier. En gynekolog kan gi veiledning basert på dine spesifikke symptomer og behov.

Gikk vi glipp av spørsmålet ditt? Ta kontakt med oss, så svarer vi innen 24 timer..