Brystsmerter

Brystsmerter (Angina Pectoris)

Brystsmerter kan være både skremmende og forvirrende. De kan oppstå av mange grunner, fra muskelstrekk til hjerte-tilstander som angina pectoris. Forståelse av disse smertene, hva som forårsaker dem og hvordan de kan behandles, er avgjørende for din helse og velvære.

Angina pectoris er en tilstand hvor hjertet ikke får nok oksygenrikt blod på grunn av innsnevring eller blokkering av koronararteriene. Dette fører til smerter i brystet, spesielt under fysisk anstrengelse eller stress.

Utredning  

Når pasienter opplever smerter i brystet, kan legene anbefale en rekke tester, som:

 • Elektrokardiogram (EKG)
 • Stress-test
 • Røntgen av brystet
 • Koronar angiografi
 • Blodprøver

Behandling

Behandling av brystsmerter tsmertebehandling avhenger av årsaken til smertene. For angina pectoris kan behandlingen inkludere:

 • Medisiner som nitroglyserin, betablokkere, og kalsiumkanalblokkere
 • Livsstilsendringer, som å spise sunt, trene regelmessig, og unngå tobakk
 • Kirurgiske inngrep som angioplastikk eller bypass-kirurgi

Risikofaktorer

Flere faktorer kan øke risikoen for å utvikle angina eller andre hjertesykdommer:

Symptomer

Utover smerter i brystet kan andre symptomer på angina inkludere:

Ofte stilte spørsmål:

 • Hva er angina pectoris? En tilstand hvor hjertet ikke får nok oksygenrikt blod, som resulterer i brystsmerter.
 • Hva kan være årsaken til smerter i brystet? Årsaker kan variere fra muskelsmerter til hjerte-tilstander som angina.
 • Er alle brystsmerter et tegn på angina pectoris? Nei, mange forhold kan forårsake brystsmerter.
 • Hvordan kan brystsmerter behandles? Behandlingen avhenger av årsaken. Dette kan være medisinering, livsstilsendringer eller kirurgi.
 • Hva bør jeg gjøre hvis jeg opplever plutselige og alvorlige brystsmerter? Det er viktig å søke medisinsk hjelp umiddelbart.

Vi kan hjelpe deg

Å forstå brystsmerter og deres potensielle alvorlighet er avgjørende. Hvis du er bekymret for smerter eller ubehag i brystet, er det viktig å konsultere en spesialist. Hos Colosseumklinikken har vi dedikerte kardiologer som står klare til å hjelpe deg. For din trygghet og helbred, bestill en time med oss i dag.

Bestill time

Få rask time uten henvisning.

Bestill time

Dette kan vi utrede

Vi spesialiserer seg på å diagnostisere og behandle lidelser og skader i muskel-skjelettsystemet.

Ofte stilte spørsmål

Hva er kardiologi?

Kardiologi er den grenen av medisin som fokuserer på hjertet og hjertesykdommer. På listen over hjertemedisinske sykdommer finner vi blant annet: hjertebank, svimmelhet, uregelmessig hjerterytme, høyt kolestrol og høyt blodtrykk.

Hvordan foregår en hjerteundersøkelse?

En hjerteundersøkelse inneholder en klinisk undersøkelse som ofte suppleres med ulike laboratorieundersøkelser. På bakgrunn av resultatene, får vi informasjon om hjertets struktur og funksjon. Hensikten er å avdekke behovet for behandling og oppfølging. Du kan lese mer om selve undersøkelsen her.

Hvilke symptomer bør få meg til å oppsøke en kardiolog?

Vanlige symptomer inkluderer brystsmerter, hjertebank, uregelmessig puls, kortpustethet og svimmelhet. Ved opplevelse av slike symptomer bør en kardiolog konsulteres.

Hva er de viktigste risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer?

Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, røyking, diabetes, inaktivitet, fedme og en familiehistorie med tidlige hjerte- og karsykdommer er blant de ledende risikofaktorene.

Hvordan kan jeg forebygge hjerte- og karsykdommer?

Regelmessig mosjon, et balansert kosthold, unngåelse av tobakk, regelmessige helsesjekker og kontroll av blodtrykk og kolesterol er viktige skritt for forebygging.

Hva er forskjellen mellom et hjerteinfarkt og hjertesvikt?

Et hjerteinfarkt skjer når blodtilførselen til en del av hjertemuskelen blir blokkert, ofte på grunn av en blodpropp. Hjertesvikt oppstår når hjertet ikke kan pumpe blod effektivt nok til å møte kroppens behov. Begge tilstandene krever medisinsk inngripen, men årsakene og behandlingene kan variere.

Gikk vi glipp av spørsmålet ditt? Ta kontakt med oss, så svarer vi innen 24 timer..