Hjerte- og karsykdommer

Hjerte- og karsykdommer

Primære Hjerte- og Karsykdommer påvirker millioner hvert år. Å forstå naturen, risikofaktorene og de forebyggende tiltakene kan være første skritt for et sunnere hjerte.

Hva er primære hjerte- og karsykdommer?

”Primære hjerte- og karsykdommer" er et samlebegrep som refererer til sykdommer som oppstår som en direkte patologi i hjerte- og karsystemet, uten ytre årsaker. Dette inkluderer forhold som koronar arteriesykdom, hjertesvikt, kardiomyopati, blant andre.

Utredninger

Utredning av primære hjerte- og karsykdommer involverer en rekke tester. EKG, ekkokardiogram, stress-tester, og angiografi er blant de mest brukte verktøyene for å diagnostisere tilstanden. Legen kan også anbefale blodprøver for å vurdere risikofaktorer som høyt kolesterol.

Behandlinger

Behandling avhenger av den spesifikke sykdommen. Medikamentell behandling, endringer i livsstil, kirurgiske inngrep som bypass-kirurgi eller angioplastikk, og i noen tilfeller implantasjon av medisinsk utstyr som pacemakere kan være nødvendig.

Risikogrupper og Forebygging

Personer med en familiehistorie med hjerte- og karsykdommer, de som røyker, har høyt blodtrykk, høyt kolesterol, diabetes eller er overvektige, er spesielt utsatt. Forebygging inkluderer en sunn diett, regelmessig mosjon, unngåelse av tobakk, regelmessige helsekontroller og overholdelse av legens råd og medikamenter.


Ditt hjerte er livets motor. Ikke vent med bekymringene eller symptomene. Book time hos CKMS sine spesialister innenfor kardiologi for en grundig vurdering og veiledning.

Bestill time

Få rask time uten henvisning.

Bestill time

Dette kan vi utrede

Vi spesialiserer seg på å diagnostisere og behandle lidelser og skader i muskel-skjelettsystemet.

Ofte stilte spørsmål

Hva er kardiologi?

Kardiologi er den grenen av medisin som fokuserer på hjertet og hjertesykdommer. På listen over hjertemedisinske sykdommer finner vi blant annet: hjertebank, svimmelhet, uregelmessig hjerterytme, høyt kolestrol og høyt blodtrykk.

Hvordan foregår en hjerteundersøkelse?

En hjerteundersøkelse inneholder en klinisk undersøkelse som ofte suppleres med ulike laboratorieundersøkelser. På bakgrunn av resultatene, får vi informasjon om hjertets struktur og funksjon. Hensikten er å avdekke behovet for behandling og oppfølging. Du kan lese mer om selve undersøkelsen her.

Hvilke symptomer bør få meg til å oppsøke en kardiolog?

Vanlige symptomer inkluderer brystsmerter, hjertebank, uregelmessig puls, kortpustethet og svimmelhet. Ved opplevelse av slike symptomer bør en kardiolog konsulteres.

Hva er de viktigste risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer?

Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, røyking, diabetes, inaktivitet, fedme og en familiehistorie med tidlige hjerte- og karsykdommer er blant de ledende risikofaktorene.

Hvordan kan jeg forebygge hjerte- og karsykdommer?

Regelmessig mosjon, et balansert kosthold, unngåelse av tobakk, regelmessige helsesjekker og kontroll av blodtrykk og kolesterol er viktige skritt for forebygging.

Hva er forskjellen mellom et hjerteinfarkt og hjertesvikt?

Et hjerteinfarkt skjer når blodtilførselen til en del av hjertemuskelen blir blokkert, ofte på grunn av en blodpropp. Hjertesvikt oppstår når hjertet ikke kan pumpe blod effektivt nok til å møte kroppens behov. Begge tilstandene krever medisinsk inngripen, men årsakene og behandlingene kan variere.

Gikk vi glipp av spørsmålet ditt? Ta kontakt med oss, så svarer vi innen 24 timer..