Hjertebank

Utredning av hjertebank

Når hjertet slår raskere, uregelmessig eller kraftigere enn normalt, kan det føles som hjertebank. Lær mer om denne tilstanden, hvordan den diagnostiseres og de behandlingsalternativene som er tilgjengelige.

Sykdommen

‍Hjertebank er en subjektiv opplevelse der en person føler at hjertet slår for fort, for langsomt, uregelmessig eller kraftigere enn vanlig. Selv om det kan være skremmende, er ikke hjertebank alltid et tegn på en alvorlig hjertesykdom. Noen ganger kan det være forårsaket av stress, koffein, alkohol, medisiner eller hormonelle endringer.

Utredning

‍Diagnosen av hjertebank starter med en grundig anamnese og en fysisk undersøkelse. Legen kan spørre om symptomene varighet, hyppighet, utløsende faktorer og assosierte symptomer. Ytterligere tester som EKG (elektrokardiogram), Holter monitorering eller event monitorering kan være nødvendige for å registrere hjertets elektriske aktivitet over tid.

Behandlingsmetoder

‍Behandlingen av hjertebank avhenger av årsaken. Hvis det er forårsaket av en underliggende hjertesykdom, kan behandling være nødvendig for å adressere den spesifikke tilstanden. Behandlingsalternativene kan variere fra medisiner for å regulere hjerterytmen, til prosedyrer som ablasjon for å behandle bestemte typer arytmier. I noen tilfeller, hvor hjertebank er forårsaket av livsstilsfaktorer, kan enkle endringer som å redusere inntaket av koffein eller alkohol, eller lære avspenningsteknikker, være tilstrekkelig.

Bestill time hos kardiolog

Personer som opplever hyppige episoder med hjertebank, spesielt de med en familiehistorie med hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, diabetes, eller som røyker eller er overvektige, bør være særlig oppmerksomme. Forebygging kan omfatte en balansert diett, regelmessig mosjon, unngåelse av stimulanser som koffein, regelmessige helsekontroller, og å følge legens råd og medisiner.

Hvis hjertet ditt banker ujevnt, ta det på alvor. Ikke utsett bekymringer eller symptomer. ‍

Bestill time

Få rask time uten henvisning.

Bestill time

Dette kan vi utrede

Vi spesialiserer seg på å diagnostisere og behandle lidelser og skader i muskel-skjelettsystemet.

Ofte stilte spørsmål

Hva er kardiologi?

Kardiologi er den grenen av medisin som fokuserer på hjertet og hjertesykdommer. På listen over hjertemedisinske sykdommer finner vi blant annet: hjertebank, svimmelhet, uregelmessig hjerterytme, høyt kolestrol og høyt blodtrykk.

Hvordan foregår en hjerteundersøkelse?

En hjerteundersøkelse inneholder en klinisk undersøkelse som ofte suppleres med ulike laboratorieundersøkelser. På bakgrunn av resultatene, får vi informasjon om hjertets struktur og funksjon. Hensikten er å avdekke behovet for behandling og oppfølging. Du kan lese mer om selve undersøkelsen her.

Hvilke symptomer bør få meg til å oppsøke en kardiolog?

Vanlige symptomer inkluderer brystsmerter, hjertebank, uregelmessig puls, kortpustethet og svimmelhet. Ved opplevelse av slike symptomer bør en kardiolog konsulteres.

Hva er de viktigste risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer?

Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, røyking, diabetes, inaktivitet, fedme og en familiehistorie med tidlige hjerte- og karsykdommer er blant de ledende risikofaktorene.

Hvordan kan jeg forebygge hjerte- og karsykdommer?

Regelmessig mosjon, et balansert kosthold, unngåelse av tobakk, regelmessige helsesjekker og kontroll av blodtrykk og kolesterol er viktige skritt for forebygging.

Hva er forskjellen mellom et hjerteinfarkt og hjertesvikt?

Et hjerteinfarkt skjer når blodtilførselen til en del av hjertemuskelen blir blokkert, ofte på grunn av en blodpropp. Hjertesvikt oppstår når hjertet ikke kan pumpe blod effektivt nok til å møte kroppens behov. Begge tilstandene krever medisinsk inngripen, men årsakene og behandlingene kan variere.

Gikk vi glipp av spørsmålet ditt? Ta kontakt med oss, så svarer vi innen 24 timer..