Høyt blodtrykk og høyt kolesterol

Utredning av høyt blodtrykk og høyt kolesterol

Høyt blodtrykk og høyt kolesterol er to vanlige helsetilstander som rammer mennesker over hele verden. Disse tilstandene er ofte referert til som "stille trusler" for hjertehelsen din, da de sjelden gir tydelige symptomer i begynnelsen. Imidlertid kan de ha alvorlige konsekvenser hvis de ikke blir håndtert på riktig måte. 

Høyt blodtrykk (Hypertensjon)

Høyt blodtrykk, også kjent som hypertensjon, kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, inkludert hjerteinfarkt og hjerneslag. Selv om det sjelden gir symptomer i de tidlige stadiene, kan det arbeide i det skjulte og gradvis skade kroppens arterier og organer. Våre kardiologer vil hjelpe deg med å overvåke og kontrollere blodtrykket ditt gjennom livsstilsendringer og, om nødvendig, medikamenter.

Har du bekymringer om genetisk risiko for høyt blodtrykk på grunn av familiehistorie med hjerte- og karsykdommer? Vi kan hjelpe deg med å vurdere dine individuelle risikofaktorer og utvikle en tilpasset plan for å redusere risikoen.

Symptomer og tegn på høyt blodtrykk

Høyt blodtrykk, også kjent som hypertensjon, er ofte kalt "den tause morderen" fordi det ofte ikke gir tydelige symptomer i begynnelsen. Mange mennesker er uvitende om at de har høyt blodtrykk før det blir alvorlig. Likevel kan noen oppleve visse symptomer i forbindelse med høyt blodtrykk. Her er ti mulige symptomer på høyt blodtrykk:

 • Hodepine: Periodiske eller vedvarende hodepiner, spesielt om morgenen, kan være et tidlig tegn på høyt blodtrykk.
 • Svimmelhet: Følelse av svimmelhet, usikkerhet eller desorientering kan forekomme, spesielt når du reiser deg raskt.
 • Økt tretthet: Konstant følelse av utmattelse eller manglende energi uten åpenbar årsak kan være et symptom.
 • Kortpustethet: Pustevansker eller kortpustethet, spesielt under fysisk aktivitet, kan oppstå med høyt blodtrykk.
 • Brystsmerter: Høyt blodtrykk kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, som kan forårsake brystsmerter eller ubehag.
 • Forvirring: Plutselige perioder med forvirring eller problemer med å konsentrere seg kan være relatert til dårlig blodtilførsel til hjernen.
 • Neseblod: Hyppige neseblod uten åpenbar årsak kan være et tegn på høyt blodtrykk, spesielt hvis de er alvorlige.
 • Synsforstyrrelser: Noen mennesker med høyt blodtrykk kan oppleve synsforstyrrelser som nedsatt syn eller flimrende synspunkter.
 • Økt urinering: Økt behov for å urinere, spesielt om natten, kan være knyttet til høyt blodtrykk.
 • Kvalme eller oppkast: I sjeldne tilfeller kan høyt blodtrykk føre til kvalme og oppkast.

Høyt Kolesterol (Hyperkolesterolemi)

Høyt kolesterol, spesielt høye nivåer av LDL-kolesterol (det "dårlige" kolesterolet), kan føre til oppbygging av kolesterolavleiringer i arteriene, noe som kan innsnevre dem og øke risikoen for aterosklerose. Våre spesialister innen kardiologi hjelper deg med å forstå dine kolesterolverdier og utvikle en skreddersydd plan for å senke dem. Dette kan omfatte kostholdsendringer, økt fysisk aktivitet og eventuelt medisiner.

De to viktigste typene kolesterol som måles i blodprøver er:

 • LDL-kolesterol (lavdensitets lipoprotein): Dette er ofte referert til som "dårlig" kolesterol, da det kan bidra til oppbyggingen av aterosklerotiske plakk i arteriene når nivåene er for høye.
 • HDL-kolesterol (høydensitets lipoprotein): Dette er kjent som "godt" kolesterol, da det hjelper med å fjerne overskudd kolesterol fra blodårene og tilbake til leveren for fjerning.

Høyt kolesterol oppstår vanligvis som et resultat av en kombinasjon av arvelige faktorer og livsstilsvalg, inkludert et kosthold rikt på mettet fett og transfett, mangel på fysisk aktivitet, røyking og overvekt. Personen kan ha høye nivåer av LDL-kolesterol, lave nivåer av HDL-kolesterol eller begge deler.

Behandling for høyt kolesterol kan inkludere livsstilsendringer som justering av kosthold, økt fysisk aktivitet og røykeslutt. For noen individer med alvorlig høyt kolesterol kan legen også foreskrive medisiner, som statiner, for å senke kolesterolverdiene og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Det er viktig å ha regelmessig oppfølging med helsepersonell for å overvåke kolesterolverdiene og hjelpe til med å opprettholde en sunn hjertehelse.

Økt genetisk risiko ved familie med kjente hjerte- og karsykdommer

Å ha en familiehistorie med kjente tilfeller av hjerte- og karsykdommer kan øke den genetiske risikoen for å utvikle tilstander som høyt blodtrykk (hypertensjon) og høyt kolesterol (hyperkolesterolemi). Genetikk spiller en betydelig rolle i vår disposisjon for slike tilstander, og forståelsen av denne sammenhengen er avgjørende for å ta ansvar for vår egen hjertehelse.

Ta kontroll over din hjertehelse i dag

Hvis du opplever noen av symptomene knyttet til hjerte- og karsykdommer eller har bekymringer om din genetiske risiko, vil vi oppfordre deg til å ta det første skrittet mot god hjertehelse. Våre kardiologiske spesialister er her for å hjelpe deg med å forstå din unike situasjon, uansett om det gjelder høyt blodtrykk, høyt kolesterol eller andre bekymringer om hjertet.

Bestill time

Få rask time uten henvisning.

Bestill time

Dette kan vi utrede

Vi spesialiserer seg på å diagnostisere og behandle lidelser og skader i muskel-skjelettsystemet.

Ofte stilte spørsmål

Hva er kardiologi?

Kardiologi er den grenen av medisin som fokuserer på hjertet og hjertesykdommer. På listen over hjertemedisinske sykdommer finner vi blant annet: hjertebank, svimmelhet, uregelmessig hjerterytme, høyt kolestrol og høyt blodtrykk.

Hvordan foregår en hjerteundersøkelse?

En hjerteundersøkelse inneholder en klinisk undersøkelse som ofte suppleres med ulike laboratorieundersøkelser. På bakgrunn av resultatene, får vi informasjon om hjertets struktur og funksjon. Hensikten er å avdekke behovet for behandling og oppfølging. Du kan lese mer om selve undersøkelsen her.

Hvilke symptomer bør få meg til å oppsøke en kardiolog?

Vanlige symptomer inkluderer brystsmerter, hjertebank, uregelmessig puls, kortpustethet og svimmelhet. Ved opplevelse av slike symptomer bør en kardiolog konsulteres.

Hva er de viktigste risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer?

Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, røyking, diabetes, inaktivitet, fedme og en familiehistorie med tidlige hjerte- og karsykdommer er blant de ledende risikofaktorene.

Hvordan kan jeg forebygge hjerte- og karsykdommer?

Regelmessig mosjon, et balansert kosthold, unngåelse av tobakk, regelmessige helsesjekker og kontroll av blodtrykk og kolesterol er viktige skritt for forebygging.

Hva er forskjellen mellom et hjerteinfarkt og hjertesvikt?

Et hjerteinfarkt skjer når blodtilførselen til en del av hjertemuskelen blir blokkert, ofte på grunn av en blodpropp. Hjertesvikt oppstår når hjertet ikke kan pumpe blod effektivt nok til å møte kroppens behov. Begge tilstandene krever medisinsk inngripen, men årsakene og behandlingene kan variere.

Gikk vi glipp av spørsmålet ditt? Ta kontakt med oss, så svarer vi innen 24 timer..