Hjerte-/karsykdom

Kosthold ved hjerte- og karsykdommer

Enten du allerede har hjerte- eller karsykdom, eller ønsker å forebygge det, er det viktig å være bevisst på hva du putter i deg. Her er noen tips om kostholdet som kan hjelpe deg å ta vare på hjertet ditt.

Hva er rett kosthold for deg som har hjerte- og karsykdom?

Når det gjelder kostholdet for personer med hjerte- og karsykdom, er nøkkelen å fokusere på sunne valg og begrense inntaket av visse matvarer. Et balansert kosthold som er rikt på næringsstoffer kan bidra til å redusere risikoen for komplikasjoner forbundet med disse sykdommene.

Hvorfor er rett kosthold viktig?

Et riktig kosthold er avgjørende for å ivareta et godt hjerte. Ved å spise riktig kan du redusere risikoen for hjerte- og karsykdom, kontrollere blodtrykket, senke kolesterolet og opprettholde en sunn vekt. Det handler ikke bare om hva du spiser, men også om hvordan du spiser det.

Kostråd fra Helsedirektoratet og pasientforeningen LHL

Kostråd fra Helsedirektoratet og LHL er viktige retningslinjer for kosthold ved hjerte- og karsykdom. Disse organisasjonene anbefaler å spise sunt og variert, med fokus på mer grønnsaker, frukt og fisk. Videre oppfordrer de til å redusere inntaket av mettet fett, sukker og transfett, samtidig som man øker fiberinntaket. Disse kostrådene er utviklet for å bidra til en sunn livsstil som kan støtte hjertehelsen.

Kolesterol og hjerte- og karsykdommer

Kolesterol er en type fett som finnes i blodet. Det er nødvendig for mange kroppens funksjoner, inkludert produksjon av hormoner, D-vitamin og stoffer som hjelper deg med å fordøye maten. Men for mye kolesterol i blodet kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Derfor er det viktig å få sjekket kolesterolnivået regelmessig. Hvis du har høyt kolesterol, kan legen din anbefale endringer i livsstil og eventuelt medisiner for å hjelpe deg med å senke det.

Ernæringsfysiologens rolle i behandling av  hjerte- og karsykdommer

Ernæringsfysiologen spiller en viktig del av behandlingen for hjerte- og karsykdommer. Ved å justere kostholdet kan du redusere risikofaktorer som høyt kolesterol, høyt blodtrykk og overvekt. Det innebærer å velge sunne matvarer som er rike på næringsstoffer og fiber, samtidig som man begrenser inntaket av mettet fett, sukker og salt.

Å ta vare på hjertet ditt handler om mer enn bare å unngå usunn mat. Det handler om å velge et balansert kosthold fylt med næringsrike matvarer, være fysisk aktiv, opprettholde en sunn vekt og unngå tobakk. Husk at små endringer i kostholdet ditt kan gi store fordeler for hjertehelsen din. Hvis du trenger hjelp til å komme i gang, kan en ernæringsfysiolog være en god ressurs. Ved Colosseum Medisinske Senter er vi her for å hjelpe deg med å ta de beste valgene for hjertehelsen din. Ta kontakt med oss i dag for å lære mer.

Bestill time

Få rask time uten henvisning.

Bestill time

Ofte stilte spørsmål

Hva gjør en ernæringsfysiolog?

En ernæringsfysiolog hjelper deg med å kartlegge spisevaner og setter sammen et balansert kosthold.

Hva er forskjellen på en klinisk ernæringsfysiolog og en ernæringsveilder?

Kliniske ernæringsfysiologer kan jobbe på sykehus, klinikker eller private praksiser, der de samarbeider tett med leger, sykepleiere og andre helsepersonell for å sikre at pasientene får riktig næringsstøtte i tråd med deres helsetilstand. På den annen side fokuserer en ernæringsveileder mer på generelle kostholdsråd og folkehelse. De jobber ofte i undervisnings- eller forskningssammenhenger, hvor de gir veiledning om sunn livsstil og hvordan man kan optimalisere kosten for å fremme god helse hos enkeltpersoner eller brede befolkningsgrupper.

Hvordan kan en ernæringsfysiolog hjelpe meg med vekten?

De kan gi veiledning for vektreduksjon gjennom kostholdsendringer.

Kan ernæringsfysiologer hjelpe med medisinske tilstander?

Ja, de kan hjelpe med å forebygge og håndtere livsstilssykdommer som diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer.

Hva om jeg er underernært eller har feilernæring?

En ernæringsfysiolog kan adressere underernæring og feilernæring ved å tilpasse kostholdet ditt.

Kan en ernæringsfysiolog avdekke vitaminmangel?

Ja, de kan identifisere vitaminmangel og anbefale kostholdsendringer eller tilskudd.

Hva er forskjellen på en ernæringsfysiolog og en klinisk ernæringsfysiolog?

En klinisk ernæringsfysiolog har spesialisert seg ytterligere, ofte jobber de på sykehus og håndterer mer komplekse helseforhold.

Når bør jeg søke hjelp fra en klinisk ernæringsfysiolog?

Når du har medisinske tilstander som krever en dypere forståelse av ernæringens rolle, som for eksempel alvorlige fordøyelsessykdommer eller etter store kirurgiske inngrep​

Gikk vi glipp av spørsmålet ditt? Ta kontakt med oss, så svarer vi innen 24 timer..

Våre behandlere

No items found.