Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelse

Spiseforstyrrelser berører ikke bare den enkelte person som lider av det, men også deres familie og nære venner. Derfor er det viktig å forstå symptomene, behandlingsalternativene og hvordan man kan støtte noen som sliter med spiseforstyrrelse. 

Behandling

På CKMS har vi lang erfaring med ernæringsfysiologer som kan bistå i behandlingen av spiseforstyrrelser. Dette er en kompleks prosess som krever tålmodighet, støtte og profesjonell veiledning. Avhengig av spiseforstyrrelsens type og alvorlighetsgrad, finnes det flere behandlingsalternativer. 

Sentralt i behandlingen er samarbeidet med en kvalifisert terapeut eller psykiater for å utforske og adressere de underliggende årsakene til lidelsen, og for å utarbeide effektive strategier for å oppnå bedring.

Behandlingsmetodene kan inkludere individuell samtaleterapi, familieterapi, eller gruppebehandling. Noen ganger kan også medikamentell behandling være aktuelt for å håndtere eventuelle tilknyttede psykiske lidelser som depresjon eller angst. 

Målet er ikke bare å normalisere spisevanene, men også å fremme et sunt selvbilde og økt mental velvære. Behandlingsforløpet er ofte langvarig, da det involverer å endre dyptgående tankemønstre og atferd relatert til mat og spising.

Aktuelle diagnoser

Det finnes flere ulike typer spiseforstyrrelser som kan påvirke en persons forhold til mat og kropp. Noen av de mest vanlige diagnosene inkluderer anoreksi, bulimi, og overspisingslidelse.

Anoreksi

Anoreksi er kjennetegnes av et intenst ønske om å være tynn, med en frykt for å legge på seg. Personer med anoreksi begrenser ofte sitt inntak av mat i ekstrem grad, noe som fører til dramatisk vekttap og næringsmangel.

Bulimi

Bulimi innebærer episoder hvor man spiser store mengder mat på kort tid (binging), etterfulgt av forsøk på å kvitte seg med kaloriene ved oppkast eller overdreven trening (purging). Dette sykliske mønsteret kan ha alvorlige konsekvenser for både den fysiske og mentale helsen til personen.

Overspisingslidelse

Overspisingslidelse involverer periodiske episoder hvor man mister kontroll over mengden mat man inntar. Disse episodene kan føre til følelser av skam og skyldfølelse hos personen.

Disse diagnosene krever profesjonell hjelp og behandling for å håndtere de underliggende problemene knyttet til spiseforstyrrelsene. Det er viktig å søke støtte fra helsepersonell som har erfaring med behandling av disse lidelsene.

Råd til pårørende

Når noen du er glad i sliter med en spiseforstyrrelse, kan det være vanskelig å vite hva man skal gjøre som pårørende. Men det er viktig å huske at din støtte og omsorg kan ha en stor innvirkning på deres vei mot bedring.

Først og fremst, vis forståelse og empati. Prøv å sette deg i deres sko og prøv å forstå hvordan de føler seg. Vær tålmodig og lyttende når de ønsker å snakke om sine tanker eller bekymringer. Unngå kritikk eller press, da dette bare kan forverre situasjonen.

Videre er det viktig at du oppmuntrer til profesjonell hjelp. Søk råd fra leger eller terapeuter som har erfaring med spiseforstyrrelser for riktig behandlingsplan. Støtt dem i prosessen med behandling ved å delta på avtaler eller møter om nødvendig. Husk at selv om det kan være utfordrende, så vil din støtte bidra til økt sjanse for bedring hos personen du bryr deg om.

Hva er anoreksi?

Anoreksi er en alvorlig spiseforstyrrelse som kjennetegnes av et ekstremt ønske om å oppnå og opprettholde en unaturlig lav kroppsvekt. Personer med anoreksi har ofte et forvrengt kroppsbilde og ser seg selv som overvektige, til tross for at de kan være betydelig underernærte.

Denne lidelsen påvirker ikke bare den fysiske helsen til individet, men også deres mentale velvære. De fleste personer med anoreksi begrenser inntaket av mat dramatisk, bruker overdreven trening eller tyr til tvangsmessig slanking for å kontrollere vekten sin. Dette kan føre til farlige konsekvenser som utmattelse, muskelsvakhet, tap av menstruasjon hos kvinner og svekket immunsystem.

Det er viktig å være oppmerksom på symptomer og tegn på anoreksi hos deg selv eller dine nærmeste. Tidlig intervensjon og behandling er avgjørende for bedring.

Symptom du bør se etter

Det er viktig å være oppmerksom på visse symptomer som kan indikere tilstedeværelsen av en spiseforstyrrelse. Disse symptomene kan variere fra person til person og avhenger av den spesifikke diagnosen. 

Noen vanlige tegn å se etter inkluderer:

  • drastisk vekttap
  • unormalt lav kroppsvekt
  • overdreven bekymring for matinntak og kalorier
  • ekstremt fokus på utseendet.

Andre symptomer inkluderer:

  • selvisolering
  • sosial tilbaketrekning
  • problemer med konsentrasjon eller hukommelse.

Endringer i humør, som depresjon eller angst, kan også være tegn på en underliggende spiseforstyrrelse. Det er viktig å merke seg at disse symptomene ikke nødvendigvis betyr at noen har en spiseforstyrrelse, men hvis de vedvarer over tid eller blir alvorlige nok til å påvirke daglig funksjon og velvære, bør det søkes profesjonell hjelp.

Hvordan kan du støtte?

Når noen du er glad i opplever en spiseforstyrrelse, kan det være vanskelig å vite hvordan man best kan støtte dem. Det viktigste du kan gjøre er å være til stede og lytte uten å dømme. Vis empati og forståelse, og prøv å sette deg inn i deres situasjon.

Det er også viktig å oppmuntre til profesjonell hjelp. Vær forsiktig med kritikk eller press om mat- eller vektproblemer, da dette kan forverre situasjonen. Tilby din støtte ved å delta på behandlingsavtaler eller følge personen til legebesøk hvis de ønsker det. Husk at tålmodighet og kjærlighet er nøkkelen når du vil hjelpe noen som sliter med en spiseforstyrrelse.

Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS)

Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) er en uvurderlig ressurs for de som trenger støtte i å håndtere og overvinne spiseforstyrrelser. ROS er en organisasjon som tilbyr veiledning, informasjon og hjelp til personer som sliter med ulike typer spiseforstyrrelser, samt deres pårørende.

Hvordan kan vi hjelpe deg

Vi forstår at spiseforstyrrelser kan være en utfordring, enten det gjelder deg selv eller noen du er glad i. Derfor er det viktig å vite at du ikke er alene, og at det finnes hjelp tilgjengelig.

Dersom du mistenker at du eller noen du kjenner sliter med en spiseforstyrrelse, oppfordrer vi deg sterkt til å ta kontakt med oss. Vi tilbyr ulike behandlingsalternativer som kan skreddersys etter individuelle behov og situasjoner.

Bestill time

Få rask time uten henvisning.

Bestill time

Ofte stilte spørsmål

Hva gjør en ernæringsfysiolog?

En ernæringsfysiolog hjelper deg med å kartlegge spisevaner og setter sammen et balansert kosthold.

Hva er forskjellen på en klinisk ernæringsfysiolog og en ernæringsveilder?

Kliniske ernæringsfysiologer kan jobbe på sykehus, klinikker eller private praksiser, der de samarbeider tett med leger, sykepleiere og andre helsepersonell for å sikre at pasientene får riktig næringsstøtte i tråd med deres helsetilstand. På den annen side fokuserer en ernæringsveileder mer på generelle kostholdsråd og folkehelse. De jobber ofte i undervisnings- eller forskningssammenhenger, hvor de gir veiledning om sunn livsstil og hvordan man kan optimalisere kosten for å fremme god helse hos enkeltpersoner eller brede befolkningsgrupper.

Hvordan kan en ernæringsfysiolog hjelpe meg med vekten?

De kan gi veiledning for vektreduksjon gjennom kostholdsendringer.

Kan ernæringsfysiologer hjelpe med medisinske tilstander?

Ja, de kan hjelpe med å forebygge og håndtere livsstilssykdommer som diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer.

Hva om jeg er underernært eller har feilernæring?

En ernæringsfysiolog kan adressere underernæring og feilernæring ved å tilpasse kostholdet ditt.

Kan en ernæringsfysiolog avdekke vitaminmangel?

Ja, de kan identifisere vitaminmangel og anbefale kostholdsendringer eller tilskudd.

Hva er forskjellen på en ernæringsfysiolog og en klinisk ernæringsfysiolog?

En klinisk ernæringsfysiolog har spesialisert seg ytterligere, ofte jobber de på sykehus og håndterer mer komplekse helseforhold.

Når bør jeg søke hjelp fra en klinisk ernæringsfysiolog?

Når du har medisinske tilstander som krever en dypere forståelse av ernæringens rolle, som for eksempel alvorlige fordøyelsessykdommer eller etter store kirurgiske inngrep​

Gikk vi glipp av spørsmålet ditt? Ta kontakt med oss, så svarer vi innen 24 timer..

Våre behandlere

No items found.