Ernæring for eldre

Ernæring for eldre

Ernæring spiller en avgjørende rolle for helsen og velværet til eldre mennesker. Å sørge for riktig kosthold er viktig for å opprettholde energinivået, styrke immunforsvaret og forebygge sykdommer. Men hva trenger egentlig eldre personer når det kommer til ernæring? Og hvilke endringer skjer i kroppen når man blir eldre? 

Råd ved underernæring

Dersom eldre opplever underernæring, er det viktig å ta tak i problemet. Rådene inkluderer økt kalori- og proteininntak, hyppige mellommåltider og tilpassede kostplaner basert på individuelle behov og preferanser.

Dagsmeny

En balansert dagsmeny for eldre bør inkludere varierte matvarer fra alle de ulike næringsgruppene. Sørg for å få i deg tilstrekkelig med proteiner, karbohydrater, fett, vitaminer og mineraler gjennom dagen.

Energirike mellommåltider

Energirike mellommåltider kan være en flott måte å få i seg ekstra næring på. Prøv å inkludere matvarer som nøtter, frukt og yoghurt for et sunt og energigivende mellommåltid.

Viktige næringsstoffer

For å opprettholde god helse og trivsel er det viktig for eldre å få i seg alle nødvendige næringsstoffer.

Dårligere matlyst

Dårligere matlyst kan være vanlig blant eldre. Det kan være flere årsaker til dette, som redusert smakssans eller medisinske tilstander. Å finne måter å stimulere appetitten på er viktig for god ernæring hos eldre.

Tips til bedre appetitt

Det kan være utfordrende å opprettholde god appetitt i eldre alder. Her er noen tips som kan bidra til å øke matlysten og glede av måltidene.

Underernæring

Underernæring kan være et vanlig problem blant eldre. Det er viktig å være oppmerksom på tegnene og ta nødvendige skritt for å sikre riktig ernæringstilstand.

Praktiske tips når det er vanskelig å tygge

Dersom det er vanskelig å tygge maten, kan man prøve å tilberede mykere retter som supper, mos eller pureer. Det er også lurt å kutte maten i mindre biter for enklere inntak.

Kostråd for eldre

Fokus på variert kosthold med nok frukt, grønnsaker og fiber. Begrens salt- og sukkerinntaket, samt inntak av mettet fett. Vær oppmerksom på viktigheten av tilstrekkelig væskeinntak.

Måltider er viktig

For eldre er måltider viktig for å opprettholde god helse og ernæring. Gode og næringsrike matvarer kan bidra til økt energi, styrket immunforsvar og bedre livskvalitet.

Lavere energibehov hos eldre

Etter hvert som vi blir eldre, har kroppen en tendens til å trenge mindre energi. Dette skyldes blant annet endringer i stoffskiftet og muskelmassen. Likevel er næringsstoffbehovet det samme som før, slik at næringstetthet og variasjon i kosten er svært viktig. 

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler er essensielle for eldre, da de støtter kroppens funksjoner. Sørg for å få i deg nok av disse næringsstoffene gjennom et variert kosthold med frukt, grønnsaker og fullkornprodukter.

Pass på væskeinntaket

Tørstefølelsen svekkes med alderen, samtidig som tynnere hud gir større væsketap gjennom huden.Det er derfor viktig å passe på væskeinntaket for eldre. Drikk rikelig med vann gjennom dagen og unngå dehydrering.

Hvilke endringer skjer i kroppen når man blir eldre?

Når vi blir eldre, skjer det flere endringer i kroppen vår. Disse endringene kan påvirke næringsbehovet vårt og hvordan vi fordøyer og absorberer maten vi spiser. For eksempel reduseres muskelmassen og stoffskiftet, noe som betyr at energibehovet vårt blir lavere.

I tillegg kan tann- og munnhelseproblemer gjøre det vanskelig å tygge og svelge mat ordentlig. Dette kan føre til at eldre mennesker unngår visse typer mat eller ikke spiser nok for å oppfylle deres ernæringsmessige behov.

En annen vanlig endring er en reduksjon i smakssansen, som igjen kan påvirke appetitten. Eldre mennesker kan finne det vanskeligere å nyte mat eller bli mindre motivert til å spise når de ikke får samme glede av smaker som før.

Det er også viktig å merke seg at fordøyelsessystemet hos eldre mennesker kan være mindre effektivt enn tidligere. Dette betyr at opptaket av næringsstoffer fra maten kan være svekket, selv om de spiser nok.

For å sikre god ernæring for eldre er det nødvendig med et variert kosthold som inneholder alle nødvendige næringsstoffer. Det anbefales også regelmessige måltider med fokus på energirike ingredienser for å møte de reduserte energibehovene.

Ved eventuell underernæring eller manglende appetitt bør man søke råd fra helsepersonell for å finne løsninger som passer den enkelte.

Bestill time

Få rask time uten henvisning.

Bestill time

Ofte stilte spørsmål

Hva gjør en ernæringsfysiolog?

En ernæringsfysiolog hjelper deg med å kartlegge spisevaner og setter sammen et balansert kosthold.

Hva er forskjellen på en klinisk ernæringsfysiolog og en ernæringsveilder?

Kliniske ernæringsfysiologer kan jobbe på sykehus, klinikker eller private praksiser, der de samarbeider tett med leger, sykepleiere og andre helsepersonell for å sikre at pasientene får riktig næringsstøtte i tråd med deres helsetilstand. På den annen side fokuserer en ernæringsveileder mer på generelle kostholdsråd og folkehelse. De jobber ofte i undervisnings- eller forskningssammenhenger, hvor de gir veiledning om sunn livsstil og hvordan man kan optimalisere kosten for å fremme god helse hos enkeltpersoner eller brede befolkningsgrupper.

Hvordan kan en ernæringsfysiolog hjelpe meg med vekten?

De kan gi veiledning for vektreduksjon gjennom kostholdsendringer.

Kan ernæringsfysiologer hjelpe med medisinske tilstander?

Ja, de kan hjelpe med å forebygge og håndtere livsstilssykdommer som diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer.

Hva om jeg er underernært eller har feilernæring?

En ernæringsfysiolog kan adressere underernæring og feilernæring ved å tilpasse kostholdet ditt.

Kan en ernæringsfysiolog avdekke vitaminmangel?

Ja, de kan identifisere vitaminmangel og anbefale kostholdsendringer eller tilskudd.

Hva er forskjellen på en ernæringsfysiolog og en klinisk ernæringsfysiolog?

En klinisk ernæringsfysiolog har spesialisert seg ytterligere, ofte jobber de på sykehus og håndterer mer komplekse helseforhold.

Når bør jeg søke hjelp fra en klinisk ernæringsfysiolog?

Når du har medisinske tilstander som krever en dypere forståelse av ernæringens rolle, som for eksempel alvorlige fordøyelsessykdommer eller etter store kirurgiske inngrep​

Gikk vi glipp av spørsmålet ditt? Ta kontakt med oss, så svarer vi innen 24 timer..

Våre behandlere

No items found.