Hjerteundersøkelse

Kartlegg Hjertehelse: Symptomer og forebygging av hjerte- og karsykdommer

En hjerteundersøkelse kan være aktuelt dersom du har en eller flere av følgende plager:

Ved undersøkelse av hjertet kan man også redusere risiko for blodpropp som fører til hjerneslag.

Hvordan foregår en hjerteundersøkelse? 

En hjerteundersøkelse inneholder en klinisk undersøkelse som ofte suppleres med ulike laboratorieundersøkelser. På bakgrunn av resultatene, får vi informasjon om hjertets struktur og funksjon. Hensikten er å avdekke behovet for behandling og oppfølging.

En typisk hjerteundersøkelse består av følgende: 

  • Sykehistorie: En samtale mellom deg som pasient og vår spesialist vil avdekke sykehistorien din.
  • Hva er symptomenes art? Og hvordan har de utviklet seg over tid? Sentrale symptomer kan være brystsmerter, kortpustethet, hjertebank, urolig hjerte og besvimelser. 
  • Kroppsundersøkelse: Kroppsundersøkelsen konsentrerer seg først og fremst om hjerte og lunger. Her vil legen blant annet kjenne på pulsen din, måle blodtrykk og lytte med stetoskopet over hjerte. Legen ser også etter symptomer på resten av kroppen din som for eksempel hevelse i beina.  
  • Laboratorieundersøkelse: Supplerende undersøkelse fra laboratoriet består av et vidt spekter av prøver og undersøkelser. Dette kan være utvidet blodprøver, 24-timers blodtrykksregistrering, EKG med hjerterytmeregistrering eller arbeids EKG. 
  • Bildediagnostikk: Røntgen av lunger og ultralyd av hjertet kan gi informasjon om hvordan hjertet fungerer. I tillegg benyttes ofte kontrastundersøkelse for å kartlegge blodårene til hjertet. Ut over dette, kan det også være aktuelt med andre undersøkelser for å sette en diagnose. 
Bestill time

Få rask time uten henvisning.

Bestill time

Dette kan vi utrede

Vi spesialiserer seg på å diagnostisere og behandle lidelser og skader i muskel-skjelettsystemet.

Ofte stilte spørsmål

Hva er kardiologi?

Kardiologi er den grenen av medisin som fokuserer på hjertet og hjertesykdommer. På listen over hjertemedisinske sykdommer finner vi blant annet: hjertebank, svimmelhet, uregelmessig hjerterytme, høyt kolestrol og høyt blodtrykk.

Hvordan foregår en hjerteundersøkelse?

En hjerteundersøkelse inneholder en klinisk undersøkelse som ofte suppleres med ulike laboratorieundersøkelser. På bakgrunn av resultatene, får vi informasjon om hjertets struktur og funksjon. Hensikten er å avdekke behovet for behandling og oppfølging. Du kan lese mer om selve undersøkelsen her.

Hvilke symptomer bør få meg til å oppsøke en kardiolog?

Vanlige symptomer inkluderer brystsmerter, hjertebank, uregelmessig puls, kortpustethet og svimmelhet. Ved opplevelse av slike symptomer bør en kardiolog konsulteres.

Hva er de viktigste risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer?

Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, røyking, diabetes, inaktivitet, fedme og en familiehistorie med tidlige hjerte- og karsykdommer er blant de ledende risikofaktorene.

Hvordan kan jeg forebygge hjerte- og karsykdommer?

Regelmessig mosjon, et balansert kosthold, unngåelse av tobakk, regelmessige helsesjekker og kontroll av blodtrykk og kolesterol er viktige skritt for forebygging.

Hva er forskjellen mellom et hjerteinfarkt og hjertesvikt?

Et hjerteinfarkt skjer når blodtilførselen til en del av hjertemuskelen blir blokkert, ofte på grunn av en blodpropp. Hjertesvikt oppstår når hjertet ikke kan pumpe blod effektivt nok til å møte kroppens behov. Begge tilstandene krever medisinsk inngripen, men årsakene og behandlingene kan variere.

Gikk vi glipp av spørsmålet ditt? Ta kontakt med oss, så svarer vi innen 24 timer..