Svimmelhet

Utredning ved svimmelhet og besvimelse 

Svimmelhets- og besvimelsesanfall kan ofte være forvirrende og skremmende. Selv om de kan ha mange årsaker, kan hjerte- og karsystemet noen ganger være involvert. Her forklarer vi hvordan kardiologer nærmer seg disse symptomene og hva pasienter bør være oppmerksomme på.

Mulige årsaker fra hjerte- og karsystemet:

  • Arytmier: Uregelmessige hjerterytmer kan føre til utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen, noe som kan forårsake svimmelhet eller besvimelse.
  • Lavt blodtrykk (hypotensjon): Et plutselig fall i blodtrykket kan føre til en kortvarig mangel på oksygen til hjernen.
  • Kardiogen synkope: Besvimelse forårsaket direkte av en hjerte-relatert årsak, for eksempel et hjerteinfarkt.
  • Strukturelle hjertesykdommer: For eksempel klaffefeil eller kardiomyopati, som kan påvirke blodstrømmen.

Undersøkelse ved en kardiolog 

En kardiolog vil starte med en detaljert sykehistorie og fysisk undersøkelse. De vil ofte anbefale tester som:

  • EKG (Elektrokardiogram): Måler hjertets elektriske aktivitet for å identifisere eventuelle arytmier.
  • Ekkokardiografi: En ultralyd av hjertet som kan avsløre strukturelle hjerteproblemer.
  • Holter monitorering: En bærbar enhet som registrerer hjertets aktivitet over 24 timer eller lenger for å fange opp sporadiske arytmier.
  • Tilt-table test: Pasienten blir plassert på et bord som kan vinkles for å simulere endring i posisjon; dette kan hjelpe i diagnosen av ortostatisk hypotensjon eller visse typer synkope.

Når bør du oppsøke hjelp?

Hvis du opplever gjentatte episoder av svimmelhet eller besvimelse, spesielt hvis de er ledsaget av brystsmerter, kortpustethet, eller uregelmessig hjerterytme, bør du søke medisinsk hjelp umiddelbart. Dette er spesielt viktig hvis du har en kjent hjertesykdom eller risikofaktorer for hjertesykdom.

Våre spesialister hjelper deg

Hvis du eller noen du kjenner opplever symptomer som nevnt ovenfor, er det viktig å søke profesjonell hjelp. Bestil en time med en av våre spesialister her eller kontakt oss direkte via telefon eller e-post.

Bestill time

Få rask time uten henvisning.

Bestill time

Dette kan vi utrede

Vi spesialiserer seg på å diagnostisere og behandle lidelser og skader i muskel-skjelettsystemet.

Ofte stilte spørsmål

Hva er kardiologi?

Kardiologi er den grenen av medisin som fokuserer på hjertet og hjertesykdommer. På listen over hjertemedisinske sykdommer finner vi blant annet: hjertebank, svimmelhet, uregelmessig hjerterytme, høyt kolestrol og høyt blodtrykk.

Hvordan foregår en hjerteundersøkelse?

En hjerteundersøkelse inneholder en klinisk undersøkelse som ofte suppleres med ulike laboratorieundersøkelser. På bakgrunn av resultatene, får vi informasjon om hjertets struktur og funksjon. Hensikten er å avdekke behovet for behandling og oppfølging. Du kan lese mer om selve undersøkelsen her.

Hvilke symptomer bør få meg til å oppsøke en kardiolog?

Vanlige symptomer inkluderer brystsmerter, hjertebank, uregelmessig puls, kortpustethet og svimmelhet. Ved opplevelse av slike symptomer bør en kardiolog konsulteres.

Hva er de viktigste risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer?

Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, røyking, diabetes, inaktivitet, fedme og en familiehistorie med tidlige hjerte- og karsykdommer er blant de ledende risikofaktorene.

Hvordan kan jeg forebygge hjerte- og karsykdommer?

Regelmessig mosjon, et balansert kosthold, unngåelse av tobakk, regelmessige helsesjekker og kontroll av blodtrykk og kolesterol er viktige skritt for forebygging.

Hva er forskjellen mellom et hjerteinfarkt og hjertesvikt?

Et hjerteinfarkt skjer når blodtilførselen til en del av hjertemuskelen blir blokkert, ofte på grunn av en blodpropp. Hjertesvikt oppstår når hjertet ikke kan pumpe blod effektivt nok til å møte kroppens behov. Begge tilstandene krever medisinsk inngripen, men årsakene og behandlingene kan variere.

Gikk vi glipp av spørsmålet ditt? Ta kontakt med oss, så svarer vi innen 24 timer..